Palmkool 'Zwarte van Toscana' / '(Cavolo) Nero di Toscana'

 

Brassica oleracea
(Engels: Kale)

Al sinds de 18e eeuw rond Toscana een kool waar veel recepten van beschreven zijn. Overigens werd deze kool al in de Romeinse tijd gegeten en is de voorouder van onze boerenkool. Volgens velen de mooiste stengelkool met lange donker- tot blauwgroen geribde bladeren. Het blad is smal en gelijkmatig over de stengel verdeeld (als een palm). Lekker mals en zeer sierlijk, ook heel decoratief in een pot! De planten zijn goed vorstbestendig.
Zaaien maart-mei, plantafstand 50cm. Redelijk koudebestendig.

 

In mijn tuin heb ik cavolo nero, oftewel zwarte boerenkool staan. Het wordt ook wel palmkool genoemd. Zeg maar de Italiaanse variant van onze boerenkool. 

Cavolo Nero

Stroop het blad van de nerven en scheur het wat kleiner. Breng een pan met ruim water erin aan de kook met een 1/2 theelepel zout per liter water. Doe de kool in het kokende water. Laat de palmkool zo´n 20 minuten koken. Het liefst zonder deksel op de pan, dan blijft de kool mooi groen. Giet de kool af. Pureer de kool in de blender. Roer er een lepel crème fraîche door en breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat.

 

Natuurlijk kun je er op z´n Hollands stamppot boerenkool van maken. (dit kan ook met veel andere soorten groenten)
Maar je kunt het ook meer als pure groente eten.  Daarvoor doe je het volgende.

 

Je kookt aardapelen met de groente in dit geval Palmkool bij elkaar in dezelfde pan voor 20 minuten. (Je kan er nu ook al zout bij toevoegen naar smaak)

Na het afgieten warm je de pan nog even op om vervolgens de pan te schudden zodat de aardappelen droger worden.

Dit lukt niet altijd bij alle groente even goed, maar probeer toch zoveel mogelijk om het zo droog mogelijk te krijgen.

(Normaal doe je dit alleen bij de aardappelen)

Hierna doe je er een scheut melk bij (ligt aan de hoeveelheid van je stampot, de melk maak het zacht) Doe er ook een klontje boter erbij met wat noodmuskaat en zout naar smaak.

 

Voor 4 personen:

2.5 kg aardappelen (halve pan)

800 gram groente (minstens 200 gram per persoon) (halve pan)

Scheut melk (maakt de stampot smeuïg)

Klontje boter

 

Voeg er naar smaak toe:

Zout

Peper

Noodmuskaat (niet te veel)

 

 

Eet smakelijk.

Create a Free Website With JouwWeb