Te Koop zaden, planten, groente en fruit

Borage

(Borago officinalis)

Foto's: Marita de Gier

 

Etiketten voor op flesjes:

 

Peperwortelboom

Moringa oleifera

De peperwortelboom[1] (Moringa oleifera) is een boom uit de familie Moringaceae. De soort komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden met een steppeklimaat.

Moringa oleifera staat ook wel bekend als de 'wonderboom' vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen van de bladeren en vruchten van de boom.[2] Zo worden de bladeren in Zuid-Afrika gebruikt om ondervoeding tegen te gaan. Door deze eigenschappen wordt Moringa oleifera op grote schaal gekweekt in plantages.

Boven- en onderzijde van het drievoudig geveerde blad van Moringa oleifera.

Moringa oleifera groeit het beste op droge zandgrond. De boom is goed bestand tegen droogte en groeit relatief snel.

De plant komt van oorsprong voor in de heuvels aan de zuidelijke kant van de Himalaya in Noordwest-India, maar wordt inmiddels ook gekweekt op plantages in Afrika, India, Indonesië, Maleisië, Mexico, de Filipijnen, Midden- en Zuid-Amerika en Sri Lanka.

De soort wordt doorgaans gezien als de bruikbaarste boom ter wereld, omdat bijna elk onderdeel van de boom kan worden gebruikt als voedsel of voor andere nuttige doeleinden.

 

De nog niet volgroeide, groene vruchten van de boom worden het meest gebruikt. In Zuid- en Zuidoost-Azië worden ze in veel gerechten verwerkt. De zaden uit de volgroeide vruchten kunnen worden gegeten als noten of erwten. Tevens kan uit de zaden 38 tot 40% plantaardige olie worden gewonnen, genaamd behenolie.

De bloemen van de boom zijn, indien gekookt, ook eetbaar. De wortel kan worden vermalen en gebruikt als condiment.

 

De bladeren van de boom zijn rijk aan onder andere bètacaroteen, vitamine C, proteïne, ijzer en kalium.[2] De bladeren kunnen worden gekookt als spinazie, of gedroogd en vermalen worden toegevoegd aan maaltijden.

Vanwege de sterke voedingswaarde van de boom, wordt Moringa oleifera op steeds grotere schaal ingezet voor de bestrijding van ondervoeding in ontwikkelingslanden. Onder andere Trees for Life, Church World Service, Educational Concerns for Hunger Organization, en Volunteer Partnerships for West Africa gebruiken de boom voor dit doel.

 

De zaden van Moringa oleifera kunnen worden gebruikt om water te zuiveren, daar ze in staat zijn tot 98 procent van onzuiverheden en micro-organismen uit water te halen.[2] De bladeren en vruchten kunnen worden verwerkt in medicijnen.

 

Source:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera

https://www.moringasfinest.nl/product-category/moringa-olie-nl/

 

De geneeskracht van moringa

30 gram moringa bevat net zoveel vitamine C als zeven sinaasappels, net zoveel kalium als drie bananen en net zoveel calcium als vier glazen melk. Bovendien zitten er allerlei andere fytonutriënten in hoge mate in. Moringa is een zeer gewaardeerde geneesplant die groeit in de tropen en subtropen. Hij kent vele medicinale werkzaamheden en een extreem hoge voedingswaarde. Van oorsprong groeit hij op het Indiase subcontinent, in het Himalayagebergte, Pakistan en enkele andere delen van Azië en in delen van Afrika bezuiden de Sahara. De plant wordt voor nutritieve en medicinale doeleinden gekweekt in de Filipijnen, Cambodja, de V.S., Mexico en de Caraïbische eilanden.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

 

Naamgeving

De Latijnse naam voor deze plant is Moringa oleifera. Moringa is een prima bron van proteïnenvitaminenaminozuren, betacaroteen en allerlei polyfenolen. In moringa zit een zeldzame combinatie aan fytonutriënten: zeatine, quercetine, betasitosterol, caffeoylquinicezuur en kaempferol. In het Engels kent moringa vele bijnamen: Miracle Tree, Tree of Life, Mother’s Best Friend, God’s Gift to Man, Savior of the Poor. Respectievelijk betekenen deze namen in het Nederlands: wonderboom, levensboom, moeders´ beste vriend, Gods cadeau voor de mensheid en verlosser van de armen.

Traditioneel gebruik

Van de moringaplant zijn meerdere delen bruikbaar voor medicinale toepassingen. De bladeren, wortels, schors, bloemen, het zaad en fruit kunnen allemaal worden ingezet. Ook de jonge scheuten kunnen worden gebruikt. Ze worden vooral in Azië ingezet in de traditionele geneesmethoden. Indicaties waarbij moringa wordt gebruikt zijn: hart- en vaatziekten, diabetes, leveraandoeningen, bacterie-infecties, schimmelinfecties, reumatische aandoeningen, beten van giftige dieren, bloedarmoede en maagzweren. Verder is het koortsdrijvend, remt het ontstekingen, heeft het antikankerkwaliteiten, verlaagt het de bloeddruk en voorkomt het epilepsie. In Afrika wordt het gebruikt om hypertensie of verhoogde bloeddruk, HIV/AIDS en diabetes mee te behandelen.

Een ondervoede moeder kan haar baby van genoeg voedingsstoffen voorzien als ze moringa tot zich neemt.

 

Moringa bij diabetes

Van oudsher wordt moringa bij diabetes gebruikt. In medisch onderzoek op ratten die aan diabetes leiden werd vast gesteld dat de diertjes meer insuline aanmaakten en de alvleesklier over meer antioxidanten bevat als de ratten geïsoleerde kaempferol en quercetine uit moringa toegediend kregen. Verder werden de ratten gedood om te kijken of er meer verbeteringen waren op de alvleesklier. Diabetes is een degeneratieve ziekte die in dit geval door wetenschappers veroorzaakt is bij de ratten, deze dieren krijgen niet snel diabetes. Een van de degeneraties die plaats vindt is onder de betacellen van de lever. De dieren die moringa kregen, hadden beduidend minder last van deze degeneratie. De onderzoekers stellen hierdoor dat de moringaplant beschikt over belangrijke antidiabetes- en antioxidantwerking zodat het mogelijk moet zijn hier in de toekomst profijt van te trekken in het maken van een antidiabetesmedicijn. Niet alleen kaempferol en quercetine maar ook chlorogeenzuur heeft effect op het glucosemetabolisme. Moringinine leidt tot een verbetering van de ziekte glucose-intolerantie. Mensen zouden los van deze conclusie kunnen besluiten om zelf moringa in te nemen, niet alleen om diabetes te voorkomen maar om het grote scala aan geneesmogelijkheden van de plant te benutten.

Tegen dyslipidemia

Dyslipidemia is een ziekte die zich kenmerkt door een wanverhouding in lipiden zoals triglyceriden, cholesterol en fosfolipiden. Dyslipidemia is een ziekte die van geboorte af aan zich kan manifesteren maar in veruit de meeste gevallen is het een gevolg van medicijngebruik, vooral van steroïden en betablokkers. Ook alcohol- en tabaksgebruik kan een oorzaak van dyslipidemia zijn. Daarnaast kan het een gevolg zijn van diabetes, obesitas, infecties en leverziekten. Uit onderzoek op zowel dieren als mensen bleek dat het innemen van een moringa-extract na 40 dagen grote 

Moringabloem / Bron: Yimhafiz, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

verbeteringen opleverde; de lipidenwaarde daalden terug tot gezonde niveaus.

Ondervoeding kan tot het verleden behoren als we genoeg moringabomen planten.

 

Moringa beschermt lever

Moringa beschermt de lever, vooral na medicijngebruik. In een onderzoek op ratten werden de levers van ratten beschadigd door medicijninname. Het bleek dat de ratten die een moringa-extract kregen een gezondere lever erop na hielden dan de ratten die dit extract niet kregen toegediend. In de onderzoeken werd naast moringa-extract sillymarine toegediend om referentiegegevens te genereren.

Moringa maakt dure supplementen overbodig

Moringa bevat zoveel voedingsstoffen dat het anemie of bloedarmoede kan genezen. Daarnaast heeft het bewezen dat het atherosclerose of aderverkalking kan tegen gaan. Moringa barst van de voedingsstoffen en kent een waslijst aan medicinale eigenschappen. Elke dag moringathee drinken of capsules innemen als voedingssupplement, zorgt voor een betere gezondheid. Moringa maakt andere supplementen overbodig. Bijkomend voordeel is dat het helemaal niet duur hoeft te zijn. Dat betekent dat in arme landen ondervoeding tot het verleden kan behoren als men genoeg moringabomen plant.

Voorbehoud bij uitkomsten wetenschappelijke onderzoek moringa

Voor alle hierboven genoemde werkingen geldt dat het gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers geven echter toe dat de mate van onderzoek die gedaan is enigszins beperkt is. Alle gebruikte onderzoeken zijn zonder bedrijfssubsidies gedaan zodat er geen belangenverstrengeling is verwerkt. Dat houdt echter ook in dat wegens geldgebrek de onderzoeken niet uitvoering kunnen plaatsvinden. De wetenschappers kunnen wetenschappelijk gezien niet hard maken dat moringa de genoemde medicinale effecten heeft maar het is zeer waarschijnlijk. Wetenschappers zeggen dat moringa een enorm potentieel aan medicinale effecten heeft, wat degelijk dient te worden onderzocht door klinische onderzoeken teneinde elke twijfel rond de geneeskracht van moringa uit te sluiten.

Hoe kun je moringa gebruiken?

Moringapoeder kun je:

 • Over een warme maaltijd strooien,
 • Zetten als thee,
 • Door de muesli,
 • Over een salade,
 • Door een dressing.

Daarnaast zijn er moringa capsules verkrijgbaar en kun je een doosje theezakjes kopen waarin moringa in zit.

 

Source:

 

Zomer 2019

Foto: Bert Leffers

Citroenboom

 

Latijnse naam: Citrus limonia  •  Andere benamingen: Citrus limonum, Citrus limon

 

Bemesten mid Mei tot begin Sep
Overwinteren begin Okt tot eind Dec
Snoeien begin Mrt tot eind Apr

 

Deze citrus heeft dezelfde verzorging als andere citrussen nodig. De citroen (Citrus limon) is een gele citrusvrucht met een zure smaak die veroorzaakt wordt door het aanwezige citroenzuur dat ook in veel andere citrusvruchten voorkomt.

 

De citroen bevat veel vitamine C en wordt in kleine hoeveelheden in veel gerechten gebruikt als smaakmaker, maar ook in gebak zoals cake. Daarvoor is ook geraspte citroenschil goed bruikbaar. De schil van de citroen glanst omdat deze net na het oogsten wordt voorzien van een klein laagje was.

 

Uit de schil van de citroen wordt door persing of stoomdestillatie een etherische olie bereid die veel gebruikt wordt in parfum, waaronder eau de cologne, andere cosmetica en in limonades en snoepgoed.

 

De Citroenboom is een ideale terrasplant en kan men vanaf april tot oktober buiten plaatsen. De citroenboom is een genot voor het oog door zijn fris groene bladeren en bloeit gedurende het gehele seizoen. Vooral de sterke geur van de bloemen maken deze nog fascinerender.


Plaats de boom op een warme zonnige plaats, regelmatig bij bemesten en water geven. Plant de citroenboom in een ruime pot aangezien deze van een voedingsrijke en altijd vochtige bodem houdt.
Overwinteren in een vorstvrije koele lichtrijke plaats. De boom kan in de winterperiode blad verliezen maar loopt in het voorjaar weer uit. Ook in de winterperiode kan de citroenboom blijven bloeien en de vruchten aandikken. Regelmatig of jaarlijks snoeien voor de groeiperiode bevordert de bloemen en vruchten en geeft uiteindelijk een mooie en compacte vorm.

 

Deze citroenboom (Citrus Limonia) kenmerkt zich door zijn fraaie vertakkingen en heerlijk geurende blad en bloesem. De stamhoogte zit op circa 50-60 cm, de totale hoogte komt op circa 150-175 cm. Stamomtrek bedraagt 40-50cm. Leeftijdsindicatie circa 40 jaar. Prachtige geparfumeerde wit/roze bloemen in mei, gevolgd door vruchtzetting. Geeft voldragen vruchten in Hollandse zomer!
De citroenboom is bladhoudend en vraagt veel water (2 a 3x per week tussen maart en eind oktober). Aanplanten in goed humusrijke en waterdoorlatende potgrond met een laag van zo`n 20 cm hydrokorrels op de bodem. In het seizoen bijvoeden met (Pokon) vloeibare voeding voor citrusbomen en tabletten voor mediterrane bomen. Op lichte standplaats laten overwinteren bij temperaturen tussen 0 en 15 graden. In de wintermaanden 1x per maand een scheutje water geven, om de wortelkluit niet geheel uit te laten drogen. Prachtige aankleding op uw terras of serre.

 

Foto: davecito

Foto: juantiagues

EIGENSCHAPPEN

 

 • Hoogte                        1 - 140 cm
 • Kleur                            wit / roze
 • Winterhard                   Nee
 • PH                                Zuur
 • Vochtigheid                  Vochtig
 • Licht                             Zon
 • Evergreen                    Bladhoudend

 

Source:

https://www.mijntuin.org/plants/6100-citroenboom

Bes ‘Goudbes’

Physalis peruviana

De goudbes, ookwel kaapse kruisbes of ananaskers, is een enorm onderschatte fruitsoort. Soms kun je deze besjes als garnering vinden in een restaurant, maar daar zijn ze eigenlijk te goed voor. De besjes zijn zoet en hebben een heerlijk aroma. Ze kunnen direct gegeten worden, of er kan jam van gemaakt worden.
Deze struik kan lekker groeien (ongeveer 2 meter hoog en even breed) en geeft het eerste jaar al fruit. Soms wordt gezegd dat het een eenjarige plant is, maar dit is niet helemaal waar. Het is een vaste struik, maar overleefd buiten niet altijd de winter. In de kas moet dit geen probleem zijn.

 

 

Source:

http://www.fruitbomen.net/bes/goudbes/

 

16. november 2014

GOUDBES OF ANANASKERS (PHYSALIS PERUVIANA) ZAAIEN, VERZORGEN EN OOGSTEN

 

Deze goudgele bes, verpakt in een papieren zakje, gaat met nogal veel namen de wereld over. Naast goudbes wordt hij ook wel incabes, ananaskers of Kaapse kruisbes genoemd en in het Engels heeft hij zelfs nog meer namen! Het is misschien al bijna eenvoudiger om zijn Latijnse naam, Physalis peruviana, te gebruiken wanneer u zaden wilt kopen.

ZAAIEN VAN GOUDBESSEN

 • Wanneer u de planten buiten wilt kweken zaait u in maart of april. Als u de planten binnen wilt houden, zaait u op elk moment in het jaar.
 • Zaai in een zaaigrond, te vinden bij de meeste tuincentra. Deze grond bevat de juiste combinatie grondstoffen, zodat de zaden niet verbranden of te nat staan. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet nat is. Probeer zo dun mogelijk te zaaien.
 • De zaden houden van warmte. Zaai ze daarom in een kweek bakje met deksel op een zonnige plek of zet ze na het zaaien op de koelkast of een ander warm plekje.
 • Als de planten ongeveer 5 bladeren hebben kunt u ze verpotten. Zorg ervoor dat de planten minimaal 10 cm doorsneden en 20 cm diepte hebben. Gebruik een moestuin(pot)grond om de planten in over te planten.

VERZORGEN VAN GOUDBES PLANTEN ALS BUITENPLANT

 • Goudbessen hebben ongeveer dezelfde verzorging nodig als tomaten, alleen hoeft u ze niet te dieven (ongewilde, energie opzuigende takken eraf te halen).
 • Als u de planten buiten wilt houden dan laat u de planten vanaf de 2e week van mei (tenzij het abnormaal koud is) afharden door ze elke dag wat langer buiten staan. Vanaf de laatste week van mei laat u ze dag en nacht buiten staan, dit kan zowel in pot als op een zonnige plek in de volle grond.
 • Het kan nodig zijn om takken aan stokken te binden.
 • Geef regelmatig een behoorlijke hoeveelheid water. Droogte doet de plant geen goed.
 • Zodra de plant bloemen begint te krijgen geeft u deze elke week vloeibare tomatenvoeding, het liefst biologische.
 • Oogst de vruchten als de papierachtige omhulsels uitdrogen of raap ze als ze vanzelf van de plant af vallen.
 • In milde winters kan het zijn dat de plant buiten overleeft. Als u dit wilt proberen dan knipt u de plant op 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af en hoopt dat het dit jaar niet te hard vriest. Eventueel kunt u het nog met bladeren of stro afdekken.
 • U kunt er ook voor kiezen om de plant binnen te houden in de winter. Hiervoor knipt u de plant ook nu weer op 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af. Wanneer de plant in de volle grond staat graaft u hem op en plant hem in een pot met moestuin(pot)grond. Als de plant al in pot stond, kunt u hem met pot en al binnen zetten. Binnen zal de plant vrij snel weer uitgroeien en volgt u de instructies voor de goudbes als binnenplant hieronder.

VERZORGEN VAN DE GOUDBES PLANT ALS BINNENPLANT

 • Als binnenplant geeft de goudbes een goede opbrengst, mits u zelf de bloemen bestuift. Hij geeft (bijna) het hele jaar door vruchten.
 • Zet de plant op een zonnige, warme plaats in het huis.
 • Het kan nodig zijn de takken aan stokken op te binden.
 • Geef de plant regelmatig een behoorlijke hoeveelheid water.
 • Zodra de plant bloemen krijgt gaat u met een zacht kwastje aan de slag. U gaat met de kwast over de binnenkant van alle bloementjes, net zoals een bij dat zou doen. Hierdoor worden de bloemen bestoven en krijgt u vruchten.
 • Geef de plant wekelijks vloeibare tomatenvoeding als hij begint te bloeien.
 • Als een tak geen vruchten meer geeft en er wat grauw uit ziet, dan knipt u deze 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af.
 • Eventueel kunt u de plant eind mei weer buiten zetten.

AANBEVOLEN GOUDBES RASSEN

Pineapple, Little Lanterns (kleine soort, maximaal 20 cm hoog), Tiger Cherry, Goldvital. De physalis peruviana en de physalis pruinosa worden soms onder dezelfde naam verkocht, in principe zijn de planten op dezelfde manier te kweken, alleen blijft de pruinosa kleiner dan de peruviana. Van de peruviana is de Aunt Molly een goede soort.

Homestead Paradise: got barren land, boosted it at a profit

Source:

 

Maitake Mushrooms to Capsules:

DIY Maitake Capsules Cheaper than Store Bought!

Zaden te koop:

Ik heb zelf ook een aantal zaden te koop vanuit mijn eigen tuin.

Ze zijn ook hier verkrijgbaar: