Hallo allemaal ik zal op deze web pagina mijn extra's aan planten en groenten willen aanbieden ter verkoop.

Momenteel heb ik een aantal (blanke) vijgen boompjes uit zaad.

Ik heb momenteel 20 boompjes uit zaad die ik wil gaan verkopen voor € 19,95 per stuk.

Borage

(Borago officinalis)

Foto"s: Marita de Gier

Zomer 2019

Foto: Bert Leffers

Citroenboom

 

Latijnse naam: Citrus limonia  •  Andere benamingen: Citrus limonum, Citrus limon

 

Bemesten mid Mei tot begin Sep
Overwinteren begin Okt tot eind Dec
Snoeien begin Mrt tot eind Apr

 

Deze citrus heeft dezelfde verzorging als andere citrussen nodig. De citroen (Citrus limon) is een gele citrusvrucht met een zure smaak die veroorzaakt wordt door het aanwezige citroenzuur dat ook in veel andere citrusvruchten voorkomt.

 

De citroen bevat veel vitamine C en wordt in kleine hoeveelheden in veel gerechten gebruikt als smaakmaker, maar ook in gebak zoals cake. Daarvoor is ook geraspte citroenschil goed bruikbaar. De schil van de citroen glanst omdat deze net na het oogsten wordt voorzien van een klein laagje was.

 

Uit de schil van de citroen wordt door persing of stoomdestillatie een etherische olie bereid die veel gebruikt wordt in parfum, waaronder eau de cologne, andere cosmetica en in limonades en snoepgoed.

 

De Citroenboom is een ideale terrasplant en kan men vanaf april tot oktober buiten plaatsen. De citroenboom is een genot voor het oog door zijn fris groene bladeren en bloeit gedurende het gehele seizoen. Vooral de sterke geur van de bloemen maken deze nog fascinerender.


Plaats de boom op een warme zonnige plaats, regelmatig bij bemesten en water geven. Plant de citroenboom in een ruime pot aangezien deze van een voedingsrijke en altijd vochtige bodem houdt.
Overwinteren in een vorstvrije koele lichtrijke plaats. De boom kan in de winterperiode blad verliezen maar loopt in het voorjaar weer uit. Ook in de winterperiode kan de citroenboom blijven bloeien en de vruchten aandikken. Regelmatig of jaarlijks snoeien voor de groeiperiode bevordert de bloemen en vruchten en geeft uiteindelijk een mooie en compacte vorm.

 

Deze citroenboom (Citrus Limonia) kenmerkt zich door zijn fraaie vertakkingen en heerlijk geurende blad en bloesem. De stamhoogte zit op circa 50-60 cm, de totale hoogte komt op circa 150-175 cm. Stamomtrek bedraagt 40-50cm. Leeftijdsindicatie circa 40 jaar. Prachtige geparfumeerde wit/roze bloemen in mei, gevolgd door vruchtzetting. Geeft voldragen vruchten in Hollandse zomer!
De citroenboom is bladhoudend en vraagt veel water (2 a 3x per week tussen maart en eind oktober). Aanplanten in goed humusrijke en waterdoorlatende potgrond met een laag van zo`n 20 cm hydrokorrels op de bodem. In het seizoen bijvoeden met (Pokon) vloeibare voeding voor citrusbomen en tabletten voor mediterrane bomen. Op lichte standplaats laten overwinteren bij temperaturen tussen 0 en 15 graden. In de wintermaanden 1x per maand een scheutje water geven, om de wortelkluit niet geheel uit te laten drogen. Prachtige aankleding op uw terras of serre.

 

Foto: davecito

Foto: juantiagues

EIGENSCHAPPEN

 

 • Hoogte                        1 - 140 cm
 • Kleur                            wit / roze
 • Winterhard                   Nee
 • PH                                Zuur
 • Vochtigheid                  Vochtig
 • Licht                             Zon
 • Evergreen                    Bladhoudend

 

Source:

https://www.mijntuin.org/plants/6100-citroenboom

Bes ‘Goudbes’

Physalis peruviana

De goudbes, ookwel kaapse kruisbes of ananaskers, is een enorm onderschatte fruitsoort. Soms kun je deze besjes als garnering vinden in een restaurant, maar daar zijn ze eigenlijk te goed voor. De besjes zijn zoet en hebben een heerlijk aroma. Ze kunnen direct gegeten worden, of er kan jam van gemaakt worden.
Deze struik kan lekker groeien (ongeveer 2 meter hoog en even breed) en geeft het eerste jaar al fruit. Soms wordt gezegd dat het een eenjarige plant is, maar dit is niet helemaal waar. Het is een vaste struik, maar overleefd buiten niet altijd de winter. In de kas moet dit geen probleem zijn.

 

 

Source:

http://www.fruitbomen.net/bes/goudbes/

 

16. november 2014

GOUDBES OF ANANASKERS (PHYSALIS PERUVIANA) ZAAIEN, VERZORGEN EN OOGSTEN

 

Deze goudgele bes, verpakt in een papieren zakje, gaat met nogal veel namen de wereld over. Naast goudbes wordt hij ook wel incabes, ananaskers of Kaapse kruisbes genoemd en in het Engels heeft hij zelfs nog meer namen! Het is misschien al bijna eenvoudiger om zijn Latijnse naam, Physalis peruviana, te gebruiken wanneer u zaden wilt kopen.

ZAAIEN VAN GOUDBESSEN

 • Wanneer u de planten buiten wilt kweken zaait u in maart of april. Als u de planten binnen wilt houden, zaait u op elk moment in het jaar.
 • Zaai in een zaaigrond, te vinden bij de meeste tuincentra. Deze grond bevat de juiste combinatie grondstoffen, zodat de zaden niet verbranden of te nat staan. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet nat is. Probeer zo dun mogelijk te zaaien.
 • De zaden houden van warmte. Zaai ze daarom in een kweek bakje met deksel op een zonnige plek of zet ze na het zaaien op de koelkast of een ander warm plekje.
 • Als de planten ongeveer 5 bladeren hebben kunt u ze verpotten. Zorg ervoor dat de planten minimaal 10 cm doorsneden en 20 cm diepte hebben. Gebruik een moestuin(pot)grond om de planten in over te planten.

VERZORGEN VAN GOUDBES PLANTEN ALS BUITENPLANT

 • Goudbessen hebben ongeveer dezelfde verzorging nodig als tomaten, alleen hoeft u ze niet te dieven (ongewilde, energie opzuigende takken eraf te halen).
 • Als u de planten buiten wilt houden dan laat u de planten vanaf de 2e week van mei (tenzij het abnormaal koud is) afharden door ze elke dag wat langer buiten staan. Vanaf de laatste week van mei laat u ze dag en nacht buiten staan, dit kan zowel in pot als op een zonnige plek in de volle grond.
 • Het kan nodig zijn om takken aan stokken te binden.
 • Geef regelmatig een behoorlijke hoeveelheid water. Droogte doet de plant geen goed.
 • Zodra de plant bloemen begint te krijgen geeft u deze elke week vloeibare tomatenvoeding, het liefst biologische.
 • Oogst de vruchten als de papierachtige omhulsels uitdrogen of raap ze als ze vanzelf van de plant af vallen.
 • In milde winters kan het zijn dat de plant buiten overleeft. Als u dit wilt proberen dan knipt u de plant op 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af en hoopt dat het dit jaar niet te hard vriest. Eventueel kunt u het nog met bladeren of stro afdekken.
 • U kunt er ook voor kiezen om de plant binnen te houden in de winter. Hiervoor knipt u de plant ook nu weer op 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af. Wanneer de plant in de volle grond staat graaft u hem op en plant hem in een pot met moestuin(pot)grond. Als de plant al in pot stond, kunt u hem met pot en al binnen zetten. Binnen zal de plant vrij snel weer uitgroeien en volgt u de instructies voor de goudbes als binnenplant hieronder.

VERZORGEN VAN DE GOUDBES PLANT ALS BINNENPLANT

 • Als binnenplant geeft de goudbes een goede opbrengst, mits u zelf de bloemen bestuift. Hij geeft (bijna) het hele jaar door vruchten.
 • Zet de plant op een zonnige, warme plaats in het huis.
 • Het kan nodig zijn de takken aan stokken op te binden.
 • Geef de plant regelmatig een behoorlijke hoeveelheid water.
 • Zodra de plant bloemen krijgt gaat u met een zacht kwastje aan de slag. U gaat met de kwast over de binnenkant van alle bloementjes, net zoals een bij dat zou doen. Hierdoor worden de bloemen bestoven en krijgt u vruchten.
 • Geef de plant wekelijks vloeibare tomatenvoeding als hij begint te bloeien.
 • Als een tak geen vruchten meer geeft en er wat grauw uit ziet, dan knipt u deze 15 cm (bij kleine soorten 5 cm) boven de grond af.
 • Eventueel kunt u de plant eind mei weer buiten zetten.

AANBEVOLEN GOUDBES RASSEN

Pineapple, Little Lanterns (kleine soort, maximaal 20 cm hoog), Tiger Cherry, Goldvital. De physalis peruviana en de physalis pruinosa worden soms onder dezelfde naam verkocht, in principe zijn de planten op dezelfde manier te kweken, alleen blijft de pruinosa kleiner dan de peruviana. Van de peruviana is de Aunt Molly een goede soort.